Expres ciśnieniowy. Na co zwracać uwagę podczas zakupów

Długi i żmudny dzień pracy, wczesne wstawanie i leniwe poranki. Do tego dalekie podróże. Trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy. W domu możemy pozwolić sobie na expres ciśnieniowy. Dzięki niemu przyjdzie rozkoszować się aromatem i smakiem wybornych kaw. Małych filiżanek i dużych kubków wypełnionych ciemną głębią ulubionego napoju pobudzającego. Podpowiadamy, jak wybierać.

Expres ciśnieniowy – doskonały wybór

Każdy produkt ma swoje zalety oraz wady. Najmniej tych ostatnich posiada expres ciśnieniowy. Spośród dostępnych urządzeń pozwalających przyrządzić aromatyczną kawę, ten sprawdza się najlepiej.

Do zaparzania kawy wykorzystywane jest wysokie ciśnienie. Specjalna pompa dozuje zagotowaną wodę do pojemnika z kawą, następnie do szklanki bądź filiżanki. W specjalnej kratce zbierają się resztki kawy. Do tego możemy spienić mleko przy pomocy dyszy. W droższych modelach wydzielone są młynki do kawy, gdzie wsypujemy świeże ziarna. Zwykle do dyspozycji jest dozownik, dzięki któremu przygotujemy jednocześnie dwie filiżanki kawy.

Zaletą, którą doceniają użytkownicy jest fakt, że kawa z takiego expresu jest najzdrowsza i najlepiej przyswajalna przez organizm. Wada to niestety wysoka cena, ale jeśli zależy nam na dobrej jakości urządzeniu, pysznej i zdrowej kawie, którą pijamy stosunkowo często, warto zainwestować.

Do wyboru mamy trzy główne typy expresów ciśnieniowych. W ręcznych zmieloną kawę umieszczamy w specjalnym sitku, które każdorazowo trzeba opróżnić po przygotowaniu kawy. W automatycznych ziarna kawy wsypuje się do pojemnika, a expres sam dobiera odpowiednią ilość kawy oraz wody, tuż przed jej zaparzeniem. Na koniec zostaje rozwiązanie najtańsze, zajmujące najmniej miejsca i również chętnie wybierane, czyli kawiarki.

Nowością, która przyjęła się na rynku, są expresy automatyczne kapsułkowe. Do wyboru mamy sporo modeli, a przygotowanie kawy odbywa się z pomocą specjalnych kapsułek, w których znajduje się już zmielona kawa. W ten sposób przyrządzimy espresso, latte, cappuccino, czekoladę i nie tylko. Producenci oferują różnego rodzaju modele oraz wiele smaków kaw.

Co wybrać?

Rozwiązanie na kapsułki nie jest zbytnio zaawansowane. Nie dobierzemy precyzyjnie ilości kawy, jak i uzyskamy smak, który niejako narzucił nam producent. Typowy expres wykorzystujący moc ciśnienia, daje o wiele większe możliwości.

Weźmy pod uwagę metraż swojej kuchni, bo można zakupić expresy wolnostojące oraz do zabudowy. Zastanówmy się na czym najbardziej nam zależy. Budżet finansowy jest ważny, ale to nie on powinien decydować na pierwszym miejscu. W końcu expres ciśnieniowy ma nam posłużyć przez lata i pozwalać przyrządzać filiżankę naparu pełnego aromatu i energii do działania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge