Francuskie ciasto możesz zrobić samodzielnie

Francuskie ciasto jest podstawowym składnikiem niezbędnym do przygotowywania wielu potraw, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Wielu osobom wydaje się, że jest ono bardzo trudne do wykonania i bazują na tym, które kupić można w sklepach. W rzeczywistości jego zrobienie jest nie tyle trudne, ile czasochłonne.

Łącznie na przygotowanie ciasta francuskiego trzeba zarezerwować sobie czas około 12 godzin. W skrócie można powiedzieć, że jego przygotowanie polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Woda, która zostaje uwięziona między warstwami, paruje podczas pieczenia. Dzięki temu, że para wodna objętościowo zajmuje więcej miejsca niż woda, warstwy zaczynają się od siebie oddzielać, tworząc w ten sposób listki. Stąd zdarza się, że francuskie ciasto jest też określane jako ciastko listkowe.

Z ciastem francuskim pracuje się znacznie łatwiej, gdy jest schłodzone. Dlatego właśnie należy przechowywać je w lodówce. Można też podzielić je na porcje i zamrozić.

Dlaczego francuskie ciasto warto przygotowywać samemu?

Z własnego doświadczenia wiem, że francuskie ciasto domowej roboty jest znacznie delikatniejsze w smaku niż to, które znamy ze sklepów. Jego wykonanie choć czasochłonne, nie jest bardzo trudne, a podczas pieczenia ładnie wytwarzają się w nim listki. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dokładnie wiesz, jakie składniki zostały do ciasta dodane, dzięki czemu nie musisz obawiać się ewentualnych niezdrowych dodatków.

Francuskie ciasto – składniki i sposób przygotowania

Składniki niezbędne do przygotowania około 1 kilograma ciasta francuskiego:

  • 200 ml zimnej wody
  • 500 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnej soli

Sposób przygotowania:

  1. Sól rozpuść w szklance wody.
  2. Rozpuść w rondelku 75 g masła.
  3. Mąki połącz w misce, następnie dodaj do nich wodę z solą oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto.
  4. Z ciasta uformuj kulę, następnie spłaszcz ją delikatnie, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  5. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, a następnie utrzyj na gładka masę. Tak przygotowane masło włóż pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia, a potem rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 cm i odłóż do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto połóż na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkuj na placek w kształcie kwadratu o grubości ok. 2cm.
  7. Na środku ciasta rozłóż schłodzone masło w ten sposób, by jego rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.
  8. Rogi ciasta połącz nad masłem, a następnie zlep ciasto nad masłem zamykając je wewnątrz. Istotne jest, by masło nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
  9. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkuj na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość.
  10. W kolejnym kroku złóż ciasto na trzy części formując w ten sposób prostokąt i odłóż ciasto na trzy godziny do schłodzenia do lodówki.
  11. Po schłodzeniu obrócić ciasto o 90° i znów rozwałkuj na prostokąt, złóż na 3 części i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Takie postępowanie należy powtarzać jeszcze 6 razy, za każdym razem pamiętając o schłodzeniu ciasta.

Tak przygotowane francuskie ciasto można przechowywać zamrożone w lodówce. Przed pieczeniem należy je rozwałkować na grubość 3 – 5 mm. Piec w temperaturze 200°C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge