Nietolerancja a alergia to nie to samo!

Nietolerancja a alergia – czym się różnią? Czy mówimy o tych samych pojęciach, używanych zamiennie, czy też charakter nietolerancji i alergii jest zupełnie inny, mimo podobnych objawów? Jedno jest pewne, te dwa pojęcia, potrafią przysporzyć nam sporo problemów zdrowotnych. Objawy bywają bardzo nieprzyjemne, a właściwa diagnoza jest niezbędna, by uporać się z dolegliwościami, które zaczynają utrudniać codzienne życie, a nie kończą się jedynie na konieczności zmiany diety.

Nietolerancja a alergia – jak je rozróżniać?

Podłoże alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej jest podobne, jednak to dwa różne problemy. Schorzenia mające podłoże alergiczne, to między innymi nietolerancja pokarmowa, która dotyka coraz większej liczby osób. Wielu z nas zaczyna wybierać dietę bezglutenową lub produkty bezlaktozowe. Innym razem unika się jajek, a to dopiero początek artykułów spożywczych, z których zaczynamy rezygnować. Nietolerancja a alergia – czym zatem się różnią?

Nietolerancja pokarmowa to po prostu nadwrażliwość na dany produkt lub składnik, który znajduje się w żywności. Charakterystyczne dla tego zjawiska są objawy, które pojawiają się w krótkim czasie od momentu spożycia takiego produktu. Co więcej, ten sam produkt czy składnik u jednych osób będzie powodował powstawanie nieprzyjemnych dolegliwości, podczas gdy u innych będzie dobrze tolerowany.

Główna różnica pomiędzy nietolerancją a alergią polega na tym, że objawy alergii pojawiają się natychmiast i mogą zagrażać nie tylko zdrowiu, ale nawet życiu. W przypadku nietolerancji z kolei, objawy są uciążliwe, ale niegroźne.

Nietolerancja a alergia – objawy

W nietolerancji pokarmowej najczęściej zmagamy się z bólami brzucha i wzdęciami. U niektórych osób pojawiają się migreny oraz bóle reumatyczne. Może dochodzić do infekcji, jak grypa czy angina. Objawy dotykają skóry, ponieważ pojawia się wysypka, swędzenie, nadmierna suchość, wypryski czy zaczerwienienie.

W alergii pokarmowej dochodzi najczęściej do obrzęków, przez co pojawiają się problemy z oddychaniem. Zostaje zaburzona praca serca, a ze strony układu pokarmowego dręczą nas wymioty i biegunka.

Przyczyny i sposoby radzenia sobie

Nietolerancja a alergia, choć są odmiennymi problemami, skutkują nierzadko kłopotami w życiu codziennym i towarzyskim. Trzeba dbać o swoją codzienną dietę, unikać produktów, które wywołują wspomniane objawy, a to może być trudne w gronie rodziny czy znajomych. A skąd się w ogóle biorą zjawiska tego typu? Przyczyny są złożone i może być ich wiele. Wymienia się między innymi dziedziczenie, uprzemysłowienie produkcji czy zanieczyszczenie środowiska.

Jak sobie radzić z takimi przypadłościami? Przed wszystkim należy rozpoznać i dokładnie określić przyczynę, a następnie zająć się swoim jadłospisem. Na co dzień zaś z pewnością wspomoże zdrowa, racjonalna dieta, oczywiście z wyłączeniem produktów alergennych bądź odpowiedzialnych za nietolerancję. Nietolerancja a alergia – znajomość różnic to klucz do sukcesu!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge