Shaker – nie tylko dla zawodowego barmana

Choć shaker, jest jednym z podstawowych atrybutów zawodowego barmana, świetnie sprawdza się także do użytku domowego. Nie musi być wtedy profesjonalnym sprzętem, warto jednak zwrócić uwagę, by dobrze spełniał swoją funkcję.

Jeśli lubisz delektować się smakiem drinków w zaciszu własnego domu, możesz pozwolić sobie na odrobinę luksusu przy pomocy dobrej jakości shakera. Dzięki niemu połączysz składniki, które z uwagi na odmienne właściwości, np. różnicę gęstości, trudno się ze sobą mieszają.

Shaker, jego budowa i rodzaje

Do wyboru będziesz mieć shakery dwojakiego rodzaju – dwuczęściowe i trzyczęściowe. Te pierwsze zazwyczaj wykonane są z nierdzewnej stali i to właśnie jest pierwsza część oraz grubego szkła – druga część, tzw. szklanica shakera. Niektóre sklepy dla barmanów oferują też shakery dwuczęściowe w całości wykonane ze stali. Do właściwego użytkowania shakera dwuczęściowego konieczne jest jeszcze zaopatrzenie się w barmańskie sitko, które pozwoli zatrzymać niektóre z mieszanych składników, przy przelewaniu drinka do szklanki.

Shaker trzyczęściowy, moim zdaniem, jest zdecydowanie wygodniejszy, ponieważ posiada już wbudowane sitko. Składa się więc z takich elementów jak: metalowy kubek, pokrywka z sitkiem oraz nasadka, czyli korek. Shakery trzyczęściowe najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej, nietłukącego szkła, a także grubego plastiku.

Ponieważ ich cena nie jest bardzo wysoka, ja zdecydowałam się na zakup, moim zdaniem lepszego, bo trzyczęściowego shakera ze stali nierdzewnej (wyposażenie kuchni). Dzięki niemu podczas spotkań z moimi znajomymi mogę serwować bardzo smaczne i niezwykle wyglądające, barwne drinki. Inspiracji i przepisów na nie,  jak zwykle szukam w internecie.

Jak używać shakera?

Na początku do shakera należy wrzucić kilka kostek lodu, następnie dodać do niego wymagane przepisem składniki, po czym szczelnie zamknąć naczynie i przytrzymując korek palcem, energicznie wstrząsać  przez kilkanaście minut, aż do momentu, kiedy pokryje się rosą. Gotowy drink może być przelewany do kieliszków. Wykorzystuje się wtedy zawarte w pokrywce sitko, które sprawdza się przy odcedzaniu lodu.

Wybierając shaker warto zwrócić uwagę na to, aby jego pokrywka nachodziła na kubek (nie może być odwrotnie!). Ponoć shaker można niekiedy zastąpić też termosem. Przyznam szczerze, że kiedyś próbowałam tej sztuki, ale niespecjalnie mi to wychodziło i szybko zrezygnowałam. Zdecydowanie wolę posługiwać się tu moim shakerem.

Serwując wykwintne drinki, możesz zaopatrzyć się też w dodatkowe akcesoria, które pełnią tak funkcję praktyczną, jak i estetyczną oraz dekoracyjną. Wśród nich warto wspomnieć przede wszystkim plastikowe rurki oraz szpadki, na których nadziewa się owoce.

Na koniec warto zapamiętać jeszcze o jednej ważnej zasadzie – napój schłodzi się znacznie szybciej, jeśli lód będzie drobniejszy. Jak we wszystkim, tak jednak i tutaj, należy zachować zdrowy rozsądek. Zbyt drobny lód bowiem, może z kolei spowodować, że drink będzie zanadto rozwodniony, a przez to niesmaczny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge