Słodkości na stół. Praktyczne akcesoria

Torty, biszkopty, ciasta i ciasteczka. Do tego tarty, piękne zdobienia i wycinane wzorki. Pieczenie, ale i dekorowanie to czysta przyjemność. W swojej kuchni warto zadbać o akcesoria, dzięki którym na pieczeniu się zacznie, ale na pewno nie skończy. Jeść zaczniemy już „oczami”, gdy na stół trafią precyzyjnie wykonane torty. Uroczo przystrojone babeczki i równiutko wypieczone ciasto francuskie. Zobaczmy, co przygotowali dla nas producenci.

Rękawy oraz worki cukiernicze

Zacznijmy od rękawów i worków cukierniczych. Coraz więcej miłośników kuchni pozwala sobie na taki zakup. Niczym w profesjonalnej cukierni mamy szansę, w wyjątkowy sposób przyozdabiać swoje wypieki. Do wyboru mamy rękawy, szpryce oraz strzykawki.

Rękawy cukiernicze mają formę stożkowatych worków. Na jednym końcu niewielki otwór, gdzie można umieścić ozdobnie zakończoną końcówkę. Tędy wyciskamy wszelkiego rodzaju kremy, nadzienia i pasty. Z drugiego końca jest o wiele większy otwór, w który nałożymy wybrane nadzienie. Całość jest bardzo prosta w użytkowaniu i poradzi sobie z nią nawet początkujący. Rękaw cukierniczy pozwala na fantazyjne dekorowanie, nie tylko nadziewanie. Do wyboru jest sporo ozdobnych końcówek, dzięki którym na ciastach i wypiekach uzyskamy rozmaite przystrojenie.

Szpryca z kolei to tuba z rączką, która przypomina pistolet. Dzięki niej wyciśniemy kremy, masy i bitą śmietanę.

Na koniec strzykawka, czyli dekorator ciast. Tego typu akcesoria kuchenne przydadzą nam się, jeśli stawiamy na bardzo precyzyjne dekoracje. Z pomocą worków cukierniczych również możemy ciekawie przystrajać swoje wypieki lecz strzykawka trochę ułatwia nasze działania.

Możemy wybierać pomiędzy rękawami jednorazowymi, szprycami wykonanymi z materiału, workami z tworzyw czy też rękawami silikonowymi.

Pozostałe przybory kuchenne

Z innych przyborów kuchennych, które z pewnością przydadzą się miłośnikom ciast, warto wybrać nóż do krojenia pizzy. Tak tak, pokroimy nim wygodnie i sprawnie nie tylko pizzę, ale i wszelkiego rodzaju tarty. Bierzmy jednak pod uwagę formę czy też naczynie, w jakim znajduje się nasz wypiek. Od tego zależeć będzie czy pokroimy go nożem do pizzy bezpośrednio w naczyniu, czy też może najpierw przetransportujemy je na deskę.

Z form warto wybierać ceramiczne, które są wysoce odporne, bardzo estetyczne i krojenie bezpośrednie po ich dnie, nie powoduje uszkodzeń. Wysokiej jakości blachy i formy teflonowe, pozwalają na szybkie pieczenie. Uzyskanie chrupkiego spodu i doskonale wypieczonego ciasta. Tu jednak krojenie po blasze nie jest możliwym, bo szybko spowoduje uszkodzenia.

Wybierzmy praktyczne dodatki, urządzenia i akcesoria, dzięki którym tworzenie wypieków będzie łatwe i przyjemne. Bez bałaganu, uszkodzeń i trudności. Do tego zaczniemy czerpać satysfakcję z coraz bardziej precyzyjnych dekoracji. Dodatków, które przydają się w każdej kuchni jest całe mnóstwo. Znajdźmy coś dla siebie i zadowalajmy nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge