Sous vide w domu. Co to za technika?

Naturalny smak i aromat potraw. Zachowanie walorów odżywczych. Jaką techniką jesteśmy w stanie, we własnym zaciszu przyrządzić takie dania? Sous vide w domu. To technika wykorzystująca możliwości próżni. Być może trochę kosmiczna i dla wielu osób eksperymentalna. Pasjonaci kuchni jednak chętnie ją stosują. Właśnie ze względu na to, jak aromatyczne produkty wychodzą wprost ze szczelnie zamkniętych woreczków. Przyjrzyjmy się tej metodzie.

Sous vide w domu. Czy to w ogóle możliwe?

Jest to nowoczesna metoda gotowania, która przede wszystkim kojarzy się z kuchnią molekularną. Rynek gastronomiczny jest jednak coraz bardziej nasycony urządzeniami, które pozwalają zmierzyć się z fantazyjnie przyrządzanymi potrawami, samodzielnie, w kuchennym zaciszu. Sous vide w domu? To możliwe! Do wyboru mamy urządzenia, takie jak termocylkulatory, wanny, a także wielofunkcyjne „kombajny” opatrzone pakowarką próżniową. Technika gotowania z telewizyjnych kulinarnych show, zaczyna przenosić się do naszych domostw.

Czym jest sous vide

Z francuskiego sous vide oznacza „w próżni”. Technika polega na umieszczaniu wybranych produktów w szczelnie zamkniętych woreczkach i doprowadzaniu wnętrza do odpowiedniej temperatury, poprzez zastosowanie kąpieli wodnej. W ten sposób można przyrządzać warzywa, mięsa, owoce i owoce morza, a także ryby oraz inne produkty.

Na sous vide składają się cztery główne etapy:

  • ustalenie temperatury wody a następnie jej podgrzanie,

  • próżniowe pakowanie wybranych produktów,

  • dobór czasu gotowania,

  • wykończenie.

Coraz więcej osób przekonuje się do takiej metody gotowania, ponieważ za kuchnią sous vide przemawia wiele korzyści. Produkt wyjściowy zostaje zredukowany maksimum o 10%, podczas gdy tradycyjne gotowanie pozbawia go objętości nawet o 20%. Poza tym próżniowo zapakowane produkty są chronione przed dostępem powietrza, a co za tym idzie, nie ma ryzyka rozwoju bakterii tlenowych. Można liczyć na dłuższy okres przydatności do spożycia.

Do tak przyrządzanych produktów nie dostają się żadne obce zapachy. Aromat powstaje jedynie z naturalnych soków. Przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo kruche, delikatne i aromatyczne. W zależności od wybranych produktów, można je spożywać wprost po wyjęciu z woreczka.

Czy na pewno warto inwestować w urządzenie

Początkujący amatorzy kuchennych rewolucji, mogą czuć się nie do końca przekonani do tej metody gotowania. Szybko jednak przekonają się, że urządzenie do sous vide, staje się inwestycją. Można szybko opanować ten sposób gotowania, a przy tym oszczędzić. W jaki sposób? Tradycyjne kuchnie i piekarniki zużywają o wiele więcej energii. Do gotowania sous vide nie używamy gazu. Eliminujemy ryzyko ewentualnego pożaru. Zachowujemy maksymalną czystość i higienę w kuchni, a do tego mamy okazję stworzyć naprawdę ciekawe menu.

Czy sous vide w domu to technika gotowania dla każdego? Zdecydowanie tak! Warto jej spróbować i cieszyć się smakiem oraz pozostałymi walorami, na jakie nie możemy liczyć podczas gotowania konwencjonalnego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge