Stolnica idealna – jaką wybrać?

Rynek niezbędników kuchennych oferuje nam coraz więcej możliwości. Także wtedy, gdy w grę wchodzi wyrabianie, wałkowanie i przyrządzanie rozmaitych ciast. Do tego, by uzyskać idealne i smaczne pierogi, niezbędna staje się stolnica. Mamy dwa rodzaje do wyboru, drewnianą bądź silikonową. Każda ma swoje plusy i minusy, a ostateczny wybór zależny jest od naszych potrzeb, a nie tylko możliwości finansowych.

Stolnica drewniana

Najbardziej tradycyjne rozwiązanie to stolnica drewniana. Choć dość ciężka i zajmująca sporo miejsca, to jednak wciąż gości w wielu kuchniach. Przyrządzanie ciasta, wyrabianie i wałkowanie, gdy mamy opatrzenie trzema brzegami, zapobiegającymi ubrudzeniu stołu, to wygoda. Możliwość poradzenia sobie z różnego rodzaju składnikami, które trzeba ręcznie wyrobić, by uzyskać idealne ciasto.

Drewniana stolnica to dziś spory wybór i wiele możliwości. Poza standardowym wykonaniem z drewna, można również znaleźć stolnice bambusowe, które są estetyczne, równie wygodne w użytkowaniu, a przy tym bardzo trwałe. Wysychają szybciej niż typowe drewniane, stąd można liczyć na mniejsze ryzyko zagnieżdżenia się bakterii w wilgotnych miejscach.

Silikonowa alternatywa

Jeśli drewniana czy bambusowa stolnica, są dla nas zbyt duże i ciężkie, można wybrać matę silikonową. Elastyczną, lekką i bezproblemową podczas przechowywania. Złożona czy zwinięta, po wyjęciu na stół wraca do swojego kształtu i w kilka sekund uzyskujemy idealne miejsce do wyrabiania ciasta, a następnie wałkowania.

Silikonowe stolnice są w pełni bezpieczne dla produktów spożywczych i nie uraczą nas wsiąkaniem wilgoci. Nie ma zatem ryzyka rozwoju bakterii. Są również antypoślizgowe, więc nie będą przesuwać się po stole podczas wałkowania. Do tego najczęściej zostają opatrzone wyznaczonymi kręgami o kilku średnicach, co pozwala na dopasowanie wałkowanego ciasta do wybranej tortownicy.

Minusem może być brak brzegów, przez co trzeba nieco bardziej uważać, by składniki się nie rozsypały lub nie rozlały, zanim ciasto zostanie zagniecione.

Drewniana, bambusowa czy silikonowa?

Wybór powinien być podyktowany własnymi oczekiwaniami względem stolnicy i metrażem kuchni. W tej małej, gdzie każdy centymetr ma znaczenie, dobrze sprawdzi się drewniana stolnica, ale najmniejszych rozmiarów, bo będzie praktyczną. Większa powinna być silikonową, bo jest lekka i bez problemu znajdziemy dla niej miejsce.

Jeśli wyrabianie ciasta, wałkowanie i lepienie pierogów to dla nas kwestia tradycji i nie wyobrażamy sobie modnego, kolorowego silikonu w kuchni, nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na produkt drewniany bądź bambusowy. Ceny są na tyle przystępne, że można bezproblemowo wyposażyć swoją kuchnię nawet w dwie stolnice, a możliwości niezależnie od wykonania, pozostają niezmienne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge