Tradycyjna blacha czy szkło żaroodporne?

Pieczenie w tradycyjny sposób czy nieco bardziej nowoczesny? Do wyboru mamy dwa rodzaje naczyń – form, w których możemy przyrządzać zarówno słodkie wypieki, jak i słone. Pasztety, pieczenie, mięsa. Dania obiadowe oraz typowe desery. Obydwa rodzaje mają swoje mocne i nieco słabsze strony. Przyglądamy się tym propozycjom, by ostateczny wybór był w pełni satysfakcjonującym.

Blacha do pieczenia – tradycyjne wykonanie

W naszych kuchniach zwykle spotykamy blaszki aluminiowe bądź ocynkowane. Ich dużym atutem jest dostępność w różnych rozmiarach i kształtach. Z wyjmowanym dnem bądź zdejmowaną obręczą, dzięki czemu przenoszenie wypieków czy porcjowanie, jest znacznie łatwiejsze. Można je stosować w większości piekarników, stosując się jedynie do zasady, że srebrne blaszki wykorzystamy w piekarnikach gazowych, a czarne w elektrycznych.

Taka blacha do pieczenia świetnie przewodzi ciepło, więc nasze ciasta czy pasztety szybką będą gotowe. Karbowane brzegi lub perforowanie sprawiają, że dochodzi do lepszej wentylacji, więc ciasta są pulchniejsze i w efekcie końcowym smaczniejsze. W blaszkach tego typu przyrządzimy słodkości, upieczemy pasztety, uzyskamy wykwintne tarty.

Słabsze strony tradycyjnych blaszek to tendencje do zbierania się wilgoci i rdzewienia. Jeśli jednak zadbamy o wytarcie do sucha tuż po umyciu, a przed pieczeniem formę posmarujemy tłuszczem, posłuży nam przez długi czas. I niekoniecznie od razu uraczy rdzą czy ciemnymi plamami.

Nowoczesne i estetyczne szkło

Innym rozwiązaniem są formy szklane czy typowe naczynia żaroodporne. Pieczenie w nich odbywa się równie dobrze, co w metalowych blaszkach. Atutem, który przekonuje do zakupu, jest fakt, że przez transparentne szkło możemy obserwować proces pieczenia. To nie tylko ciekawi, ale i daje szansę na kontrolę nad wypiekami. Uniknięcie ewentualnego przypalenia.

Szklane formy są bardzo estetyczne i eleganckie. Bez problemu postawimy je bezpośrednio na stole, tuż przed gośćmi. Stosując jedynie podkładkę pod gorące naczynie. Będziemy mogli umyć je w zmywarce. Z kolei mycie ręczne pozwala bez większych przeszkód uporać się nawet z mocno przypieczonymi fragmentami. Szklane naczynia możemy zatem stosunkowo łatwo utrzymać w czystości i posłużą nam przez długie lata.

Wady? Są ciężkie i o ile odporne na rozmaite uszkodzenia czy cięcia nożem, o tyle podczas upadku mogą się stłuc, dodatkowo zostawiając uszczerbek w płytkach podłogowych.

Zakup ostateczny

W naszych kuchniach możemy postawić na jedno i drugie rozwiązanie. W tradycyjnych blachach przyrządzając rozmaite ciasta, by nadać im kształtu, łatwo porcjować. Z kolei szklane naczynia są wysoce estetyczne i stawiając je na stół z wybraną potrawą, zachwycimy gości.

Zastanówmy się chwilę, jakie dania pieczemy najczęściej. Na tej podstawie będziemy w stanie ocenić, które naczynia czy formy przydadzą się bardziej. A i zakup obydwu z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge